VESO-iltapäivä 3.9.2013

Siilinjärven koulujen turvallisuuskoulutus

SIILINJÄRVEN KOULUJEN TURVALLISUUSKOULUTUS VESO-ILTAPÄIVÄ                                     3.9.2013  Ahmon koulukeskus    

 

Kouluttaja Markus Jussila   Markus.jussila@pkky.fi

Tilaisuuden avaaja   Merja Oksman   sivistysltk pj

 

Myös itse koen läheisenä turvallisuuteen ja riskienhallintaan liittyvät asiat ja kunnan tarkastuslautakunta on vuosien saatossa useaan otteeseen kiinnittänyt huomiota asian tärkeyteen.

Koulutus on kohdennettu lähinnä Siilinjärven koulujen opettajille ja rehtoreille.  Esitin sivistyslautakunnassa, että myös lautakunnan jäsenet niin halutessaan voisivat tulla mukaan, sillä he toimivat myös koulujen johtokunnissa.

On myös kouluja ( Hamula, Kehvo, Pöljä ja Kuuslahti ), joilla on jo oma kummivaltuutettu ja myös heidät on kutsuttu mukaan oman koulunsa ryhmään. Täten on mahdollista käydä laajempaakin keskustelua ja tuoda asioita esille. Valitettavasti monella oli työesteet tai muu ennalta sovittu meno.

Valtakunnallinen tapaturmapäivä on pian, perjantaina 13.syyskuuta. Päivää on vietetty vuodesta 1995 aina vuosittain 13. ja perjantai. Päivän järjestäjät haluavat tuoda esiin tilanteita, joissa hetken harkinta voi pelastaa onnettomuudelta. Erityisteemana on työpaikkojen turvallisuustyö ja tavoitteena kiinnittää huomiota keinoihin, joilla jokapäiväisiä vaaratilanteita voi välttää. 

Ns. vanha kansa kuvasi ennakointia ja tulevaan varautumista sanonnalla ”kaukaa viisas”. Nykyään tässä yhteydessä puhutaan ennaltaehkäisystä ja riskien hallinnasta.

Ennalta ehkäisyn laiminlyönneistä lankeavat laskut maksetaan verovaroista eli nekin heikentävät julkisen sektorin tuottavuutta.

Ennakoi, etteivät jäisi viimeisiksi sanoiksi esimerkiksi:

” kun kurkotan, niin yletyn tällä jakkaralla”

” pitäis joskus korjata tuokin sirkkelinteräsuojus”

” tässä mitään sähkömiestä tarvita”

” näytän kypärä päässä ihan hölmöltä”

” tutustutaan näihin turvaohjeisiin sitten myöhemmin”

Lisätietoja päivästä löytyy  www.tapaturmapaiva.fi

Sosiaali-, terveys- ja turvallisuusalojen ammattilaiset pahoittelevat sitä, että resurssit kuluvat tyystin vahinkojen korjaamiseen, jolloin ennaltaehkäisyyn ei riitä voimavaroja. Toisinaan oletetaankin, että ennaltaehkäisy toteutuu hyvällä tahdolla ja kolmannen sektorin toiminnalla. Selvittämällä työpaikan vaaratekijät ja arvioimalla riskit varmistetaan turvallinen työympäristö ja terveelliset työolot.

Ennakointi on elämäntapa ja asenne. Sen virittämiseksi tarvitaan laajaa viestintää ja vuorovaikutusta. Sitä on työstettävä kaikkialla, niin julkisuudessa kuin jokaisessa yhteisössä aina yksittäistä perhettä myöten.  Työturvallisuuden alalla ennaltaehkäisyn vaikuttavuus on kyetty hyvin osoittamaan.

Koulu on hektinen työympäristö, aivan erilainen kuin esim. kirjanpitotoimisto. Lapset ja nuoret ovat energisiä, meluavia, huomiota hakevia, äkkipikaisia ja voivat käyttäytyä arvaamattomasti luokassa, pihalla, retkillä, tapahtumissa, koulumatkalla.

Opettaja työskentelee yleensä yksin luokassa. Herpaantumaton työote luo henkistä- ja fyysistäkin painetta, jossa rehtorin ja työyhteisön tuki on korvaamaton.

Mutta herätän kysymyksen: kuka tukee rehtoria, sivistystoimenjohtajako?  Vai työterveysorganisaatio?

Opettajan / aikuisen läsnäolo on tärkeää sekä sisällä luokassa että ulkona pihavalvonnassa. Retket ja tapahtumat ovat kivoja mutta riskialttiita.

Jokainen on velvollinen noudattamaan työpaikalla laadittuja turvallisuusohjeita, ottamaan huomioon vaaratekijät ja ilmoittamaan työympäristössään havaitsemistaan puutteista esimiehelleen tai työsuojeluvaltuutetulle.

AVI - aluehallintovirasto viime kädessä ohjaa, valvoo ja tekee huomioita, mutta riskien kartoitus ja ennakointi on erittäin tärkeää; mm. missä saksia ja muita teräaseita säilytetään, onko teräviä kulmia kulkureiteillä, joutuuko kurkottelemaan tavaroita, miten sähköjohdot ja lamput on suojattu, onko liukastumisvaaraa - ihan jokapäiväisiä mutta tärkeitä asioita.

Aina voi sattua  ja tapahtua, mutta jos riskit on hyvin ennakoitu ja tilanteita harjoiteltu, kuten poistumisharjoitukset ja vaarat tunnistettu ja otettu puheeksi, työnteko on iloista ja turvallista.

Tiukoista talouspaineista ja ainaisesta kiireestä huolimatta toivon, että turvallisuusasiaan kuitenkin jaksaisimme paneutua, että tämä ei olisi sitä ylimääräistä ”sälää”, millä nykyään työpäivä uhkaa täyttyä.  

            * * *   * * *   * * *   * * *

PS. Päivä oli antoisa ja ajatuksia herättelevä. Jatkoa varmaan seuraa ja erittäin tärkeää olisi, että kaikilla kunnan kouluilla olisi yhteneväiset ohjeistukset. Kouluilla, joissa toimii esiopetusryhmiä, myös varhaiskasvatushenkilöstön kanssa tehtävä yhteistyö turvallisuusasioissa tulisi olla saumatonta ja samansuuntaista.

 

 

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.

MO | Vastaa 03.09.2013 21.09

Turvallisuusasiaa 3.9.2013

Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

17.04 | 10:03

huomenta. Lakimies ottaa teihin yhteyttä, vakavan kunnianloukkauksen takia. Olette leimanneet minut narkkariksi, alkoholistiksi En todellakaan ole kumpaakaan.

...
10.06 | 23:03

Tämä sivu valmistunee elokuun alkuun. Toivon apuja sivun tekemiseen läsnäolleilta tapahtumakuvien muodossa. Saa kommentoidakin.

...
24.10 | 11:32

Tuonne pitää päästä,kauniisti olet saanut tunnelman kuviin <3

...
14.09 | 14:13

Näillä eväin pitkälti elän...

...
Tykkäät tästä sivusta
Hei!
Kokeile tehdä oma kotisivu. Minäkin tein! Se on helppoa ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi
ILMOITUS