Tulipahan sanottua ja otettua kantaa

Ryhmäpuheenvuoro Siilinjärven valtuusto 16.6.2014 Tilinpäätös 2013

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät läsnäolijat    Tilinpäätös 2013
                                                                                16.6.2014 § 19

Nostan tässä esiin muutaman POINTIN tilinpäätösasiakirjasta:


POINTTI 1 ja se tärkein, on TALOUS
Ei liene oikein, että taloutta vuosi vuodelta paikataan veronkorotuksin, on jo jäämässä luu kaluajan käteen, eikä liene oikeudenmukaista, että henkilöstö joutuu aina palveluvoittoisessa kunnasamme joustamaan ja venymään säästöjen nimissä. Näillä toimenpiteillä ei pitkälle pötkitä, kuten nyt huomataan. ”Jottain pitäs tehhä!”
Uusille visioille ja rakenteille ei aina konsultteja tarvita, vaan uudet ideat ja ratkaisumallit voivat muhia osaavan henkilöstön ruohonjuurityössä, kun vaan kannustamme ja kuuntelemme heitä. Onko tässä hyödynnetty valtuustokauden 2013 alussa käynnistämäämme Kummivaltuutettutoimintaa? Tähän petrausta, uudet kummikirjeet ovat tulossa kaikille kesän lopulla! Myös kunnan asukkaiden ymmärrystä tarvitaan palvelujen supistuksissa, esimerkkinä päivähoitosulut lomien aikoina.
Jos hektisyyttä on päivähoidossa, niin ennakoimattomuutta on sotessa! Palvelualuekohtainen toimintakatteen muutos + 10 % ihmetyttää.
Koko kunnan tasolla toimintakatteen heikkeneminen - 6 % on ryhmämme mielestä todella huolestuttavaa ja jo toinen vuosittainen negativinen tilikauden tulos on hälyyttävä! Toivottavasti kukaan tässä salissa ei halua Siilinjärveä kriisikuntakastiin, vaan toteaa samaan suuntaan soutamisen tärkeyden, vaikkapa valtiovallan aaltoja uhmaten.


POINTTI 2 ORGANISAATIOUUDISTUS
Kunnan organisaatiouudistuksen myötä lautakuntia vähennettiin ja järkiperäistettiin, mutta nyt niillä on todella laaja-alainen ja vastuullinen tehtävä, jossa lautakuntien jäsenten on perehdyttävä monelle osa-alueelle.
Lautakuntien painoarvo täten lisääntyy entisestään, sillä juuri siellä tehdään asukkaita koskevia konkreettisia päätöksiä.
Lautakuntien linjaukset ovat täten ensimmäinen aste talouden kontrolloinnissa.


POINTTI 3 PALVELUT
Onko strategian mukainen kasvu riittävän hallittua? Edellisvuodesta lisäys + 17 tuli lähinnä syntyvyyden myötä. Yleensä kuntaan muuttajat ovat olleet nuoria lapsiperheitä ja kunnan keski-ikä on maan tasoa yli 2 vuotta alhaisempi.
Riittävätkö palvelut ja ennen kaikkea resurssit, lähinnä varhaiskasvatus ja opetus, kunnan elinkeinorakenteen ollessa palveluvoittoinen?
Positiivisena näemme työpaikkojen kasvun, mutta työmatkapendelöinti maakunnan sisällä sitä myötä edelleenkin jatkuu.
Onko palvelujen tuottamisessa hyödynnetty riittävästi hallintokuntien välinen ja kuntarajat ylittävä yhteistyö, vai olisiko siinä petrattavaa talouden näkövinkkelistä? Keskustelevatko tietojärjestelmät edelleenkään samalla aaltopituudella?

POINTTI 4 ja talouden ohella se tärkein, johon jokainen voi osaltaan vaikuttaa, on omaehtoinen ja ennakoiva omasta terveydestä ja sitä myötä omasta hyvinvoinnista huolehtiminen. Luonnon ja liikunnan ilon hyödyntäminen omassa elämässä ovat tärkeitä sekä terveelliset ravintotottumukset.
Yhteisöllisyyttä ja vapaaehtoistoimintaa tarvitaan. Siilinjärvi on vielä kompaktin kokoinen kunta asua ja elää, positiivisin ajatuksin kaikesta huolimatta.

Ei pointtina vaan loppulausumana:
Kokoomuksen valtuustoryhmä hyväksyy osaltaan Siilinjärven kunnan tilinpäätöksen 2013 edellyttäen jatkossa jokaiselta vastuullista talouspäätäntää.

Lämmin kiitos kunnan johdolle, esittelijöille, valmistelijoille sekä henkilökunnalle
Aurinkoista ja energisoivaa kesää meille kaikille

Vappupuhe Siilinjärven torilla

Sanoma oli pääpiirteissään seuravanlainen:

Elämä ei ole pelkästään ruusuilla tanssimista - ei todellakaan - mutta tanssi ja kaikenlainen liikunta antaa vireyttä ja helpottaa oloa. "Elekee jiäkö tuppaan, vuan lähtekee liikkeelle"

Yhdistykset ja seurat järjestävät tärkeää kolmannen sektorin vapaaehtoistyötä, mutta tämä pyyteetön työ usein unohdetaan.

Ylialueellisessa yhteistyössä on voimaa ja hyvänä esimerkkinä tapahtumat, joissa eri intressipiirit ja viiteryhmät kohtaavat.

Täytyy muistaa että elämää on Gallialaiskylämme ja jopa Suomen rajojen ulkopuolellakin, turha haikailla tietulleista! Siilinjärvellä on hyvät harrastemahdollisuudet lähes joka lähtöön ja kulttuuriantia on tarjolla runsain mitoin,myös vieraspaikkakuntalaisille. Ensi kesänä kiviä riittää Mäntyrannassa pyöritettäväks´ jokkaiselle halukkaalle 😲

Siilinjärveltä nuoret savat hyvät eväät ponnistaa mualimalle, mutta toivotaan että he myös palaisivat takaisin, kuten lastenlaulussa " viisi pientä ankkaa lähti leikkimään vuorten taakse kauas pois..." lauletaan.

Liikunnasta

Liikunnan tulee olla aina itsestä lähtevää, hauskaa, ei pakonomaista jukertamista.

Liikunta on laiskuuden voittamista, se saa olon tuntumaan paremmalta.

Liikunta ei tee meistä pirteämpiä, vaan myös mieleltämme kevyempiä.

Liikunta on yksi tehokkaimpia mieltä tasapainottavia menetelmiä.

Mieli ja olo kulkevat käsikädessä; kun sinulla on hyvä mieli, useimmiten sinulla on myös erinominen olo. Ja kun olosi on erinomainen, on vaikea välttää hyvää mieltä.

 

Otteita kirjasta: Palminen, Buddhan eväät

Mielipide

Uutis-Jousessa                  19.1.2014

Siilinjärvi sijoittui neljänneksi valtakunnallisessa palvelutyytyväisyyskyselyssä. Hienoa!  Se osoittaa, että kunnan palvelut pelaavat ja kuntalaiset olivat tyytyväisiä. Olemmeko kuitenkaan valmiit kohtaamaan tosiasiat; talouden realiteetit. Henkilöstö on suurin voimavara, mutta henkilöstömenot myös suurin menoerä. Säästöt eivät galluphetkellä vielä näyttäytyneet palveluissa.

Olemme kuitenkin, vuonna 2014 ja jatkossa, tosiasioiden edessä; tulee tehdä kipeitäkin henkilöstöä ja kuntalaisia koskevia ratkaisuja, jos aiomme selvitä omillamme. On puhallettava yhteen hiileen: Päättäjien on uskallettava ottaa vastuuta taloudesta, henkilöstön tulee sisäistää että olemme kaikki samassa Siilinjärvi lippulaivassa sekä kuntalaisten toivoisi ymmärtävän ja hyväksyvän mahdolliset palvelutarjonnan supistukset – siitä, mihin olemme vuosien saatossa tuudittautuneet. Verot ja maksut on kunnassamme jo nostettu tappiin, joten ainoaksi säästökeinoksi jatkossa jäänee palvelujen keskittäminen ja supistaminen, sekä oikea työ, oikeaan aikaan, oikeassa paikassa.

Kaikkea hyvää ei voi saada, mutta positiivisen vireen ja tulevaisuususkon ylläpitäminen on kuitenkin tärkeintä.

Merja Oksman,     kunnanvaltuutettu kokoomus  

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.

merja | Vastaa 17.06.2014 01.02

Ryhmäpuheenvuoro 16.6.2014
Tärkein teema kaikilla oli TALOUS

:) | Vastaa 03.05.2014 13.27

WAU, jo yli 75 000 kävijää kotisivullani!

merja 04.07.2014 02.50

Jo yli 88250 kävijää !

Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

17.04 | 10:03

huomenta. Lakimies ottaa teihin yhteyttä, vakavan kunnianloukkauksen takia. Olette leimanneet minut narkkariksi, alkoholistiksi En todellakaan ole kumpaakaan.

...
10.06 | 23:03

Tämä sivu valmistunee elokuun alkuun. Toivon apuja sivun tekemiseen läsnäolleilta tapahtumakuvien muodossa. Saa kommentoidakin.

...
24.10 | 11:32

Tuonne pitää päästä,kauniisti olet saanut tunnelman kuviin <3

...
14.09 | 14:13

Näillä eväin pitkälti elän...

...
Tykkäät tästä sivusta
Hei!
Kokeile tehdä oma kotisivu. Minäkin tein! Se on helppoa ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi
ILMOITUS