... eli mitä sain / saan lemmikiltä

Jos koirasi osaisi puhua, mitä se mahtaisi kuonostaan päästellä? Toivottavasti ei haukkuja, vaan jotain näin kaunista.

 1. Elämäni tulee kestämään 10-15 vuotta. Eroaminen sinusta sattuu minuun joka kerta. Muistathan sen, kun otat minut elämääsi.
 2. Anna minulle tarpeeksi aikaa ymmärtää, mitä minulta haluat.
 3. Luota minuun. Ilman luottamustasi en voi hyvin.
 4. Älä ole vihainen minulle pitkään. Ole kiltti äläkä koskaan rankaise minua telkeämällä minua lukkojen taakse.
 5. Sinulla on työsi, vapaa-aikasi ja ystäväsi. Minulla on vain sinut.
 6. Juttele minulle. Vaikka en ymmärtäisi sanojasi, ymmärrän äänensävysi.
 7. Muista, etten koskaan unohda, miten kohtelet minua.
 8. Jos lyöt minua, muista, että minulla on terävät hampaat, joilla voisin helposti purra sinua. En tee niin, koska rakastan sinua.
 9. Ennen kuin sanot, että olen yhteistyökyvytön, itsepäinen tai laiska, mieti, onko minussa jokin vialla. Ehkä en saa oikeanlaista ruokaa, ehkä sydämeni on tulossa vanhaksi ja heikoksi.
 10. Pidä minusta huolta, kun olen vanha. Vielä joskus sinäkin vanhenet. Saata minut viimeiselle matkalleni. Älä sano, ettet kestä lähtöäni, vaan pidä minua sylissäsi. Kaikki on helpompaa, kun olet rinnallani. Jopa kuolema.

Nelijalkaisen ystävän touhuja seuratessa voi oivaltaa monenlaista.

1. Kaunaa on turha kantaa. Koirani on sitä tyyppiä, joka seuraa joka paikkaan ja asettuu hiljaa makaamaan lähistölle. Olen lukemattomia kertoja seissyt keittiössä, ottanut askeleen taaksepäin ja kuullut kimeän kivunkiljahduksen astuessani pienen tassun päälle. Se tuntuu aina yhtä pahalta, mutta koira ei onneksi ole pitkävihainen. Se työntää itsensä rapsutettavaksi ja pian kaikki on taas hyvin.

Koirasta mallia: Kun saavun kotiin ja näen, että tiskivuori ei ole pienentynyt lähtöni jälkeen, tekee mieli aloittaa nalkutus: mehän sovittiin! Vedän kuitenkin syvään henkeä ja arvioin tilanteen uudelleen. Onko tämä todella niin vakavaa? Kaunan kantaminen on taakka harteilla, anteeksianto sen sijaan tuntuu harvoin pahalta. Ehtiihän ne tiskit huomennakin.

2. Aina voi oppia uutta. Vuosi sitten ryhdyin epäillen opettamaan pienelle karvapallolleni koirana olon alkeita, istumista ja paikallaoloa. Oppiikohan tuo mitään? Osaanko minä opettaa? Huoli oli turha. Koiran oppimistahti on ällistyttävä – kunhan itse malttaa keskittyä opettamiseen. Ja vaikka se ei kaikkea heti oppisikaan, ei hätää. Vanha koira todella oppii uusia temppuja.

Koirasta mallia: Haluaisin kehittyä valokuvaajana. Miksi en siis jo tänään tartu kameraan ja tutustu niihin ominaisuuksiin, joita en vielä ole viitsinyt opetella? Ja miksen vaatisi itseltäni samaa kuin koiraltani: harjoittele, kertaa, toista. Toki aion myös palkita itseni onnistumisista. Koirani suosii makkaraa tai Oltermannia, mutta suklaapala tai jakso suosikkitelevisiosarjaa ajanee saman asian.

3. Ruokaan kannattaa suhtautua ennakkoluulottomasti. Huhujen mukaan nirsoja koiria on olemassa, mutta rakas Pohjaton Mahani kelpuuttaa kaiken. Oman ruokansa, banaanin, mandariinit, popcornin. Erityisen hyvää ruokaa on sen mielestä sellainen, joka tulee jääkaapista tai tippuu ihmisen lautaselta.

Koirasta mallia: Isäni on homejuuston suuri ystävä. Suhtauduin ennen hänen juuston tarjoiluunsa kohteliaasti yökkäillen, mutta viime jouluna vihdoin taivuin. Sipaisin Auraa piparkakun päälle, ja no, arvaat varmaan. Hyväähän se oli. Kaikkea kannattaa maistaa, myös sellaista, josta et ole ennen pitänyt. Makumieltymykset voivat muuttua iän myötä.

4. Ulkoilu auttaa kaikkeen. Jos koiraltani kysyttäisiin sen päivän kohokohtaa, se olisi varmasti päivälenkki. ”Ulos” onkin ”syömään”-kutsun lisäksi ainoa sana, joka saa sen korvat ponnahtamaan teräviksi ja hännän vispaamaan holtittomasti. Kävelemme tunnin tai kaksi, usein metsässä, ja pysähdymme välillä koirapuistoon. Koira kirmaa, haistelee ja loikkii. Välillä se palaa vierelle ja katsoo minua silmät loistaen.

Koirasta mallia: Kun en vielä ollut koiranomistaja, en juuri liikkunut ulkona. Nuori koira ei sohvaperunaelämästä välitä, joten ulkoiluun oli totuttava pian. Vähitellen olen alkanut ymmärtää, miksi ongelmaan jos toiseenkin ehdotetaan ratkaisuksi happihyppelyä. Luonnossa kävely rauhoittaa mielen ja virkistää kehon.

5. Rakkaus kannattaa näyttää. En koskaan tunne itseäni yhtä rakastetuksi kuin silloin, kun kotiin jätetty koira ryntää ovelle vastaan. Lasken kantamukset maahan ja istun lattialle. Koira ryntää syliin, kiehnää, heittäytyy selälleen ja antautuu maharapsutukseen takajalka täristen. Tätä kaikkea säestää sydäntä pakahduttavan liikuttava onnen ininä. Reaktio on sama siitä huolimatta, olenko ollut poissa tunnin vai kahdeksan.

Nyt on tutkimus osoittanut sen, minkä kaikki tiesivätkin: koira- ja kissaihmisissä on eroa.

1. Kumpi luistaa säännöistä?

Kissaihminen. Niin kissa kuin hänen ihmisensä ovat sitä mieltä, että ohjeet on tarkoitettu sovellettaviksi. Koiraihminen ja hänen koiransa noudattavat sääntöjä tunnollisemmin.

2. Kumpi on eloisampi?

Koiraihminen. Jotta jaksaisi seurustella joka päivä energisen, touhukkaan ja menevän eläimen kanssa, on oltava energinen itsekin.

Kissaihminen ja kissa eivät lähde lenkille eivätkä agilityyn, jos ulkona sataa kissoja ja koiria (englantilainen sanonta).

3. Kumpi viihtyy paremmin seurassa?

Koiraihminen. Tämäkin käy järkeen. Koirailijat kohtaavat vähintäänkin toisia kaltaisiaan, kun he ulkoilevat tutuilla lenkkipoluilla ja koirapuistoissa. Se vaatii sosiaalisuutta.

Kissat ovat pidättyväisempiä ja varovaisia uusien tuttavuuksien kanssa. Sama näyttää pätevän kissaihmisiin. He viihtyvät paremmin kirjan parissa kotisohvalla, ja sinnehän se kissakin asettuu.

4. Kumpi kaipaa eläimestä kaveria?

Koiraihminen. Hän hankkii koiran usein kaveriksi harrastuksiin ja arjen touhuihin. Kissailija arvostaa enemmän lemmikkinsä osoittamaa kiintymystä.

5. Kumpi on herkempi?

Kissaihminen. Ainakin tämän amerikkalaistutkimuksen mukaan. Kun osallistujat vastasivat persoonallisuuttaan määrittäviin kysymyksiin, kissanomistajat ruksasivat enemmän herkkyyttä osoittavia ominaisuuksia kuin koiranomistajat.

6. Kumpia on enemmän?

Koiraihmisiä. 60 prosenttia tutkimukseen osallistuineista sanoi pitävänsä enemmän koirista ja vain 11 prosenttia liputti kissan puolesta. Loput pitivät joko molemmista tai eivät kummastakaan.

Sama näkyy lemmikkitilastoissa: vuonna 2012 suomalaisilla oli 630 000 koiraa ja 592 000 kissaa. Sekä koira että kissa oli 86 000 kotitaloudessa (Tilastokeskus).

Tutkimus tehtiin Carrollin yliopistossa Wisconsinissa.

Se on koiralle oikein, että luu on kovaa ja koppi vuotaa, sanoo vanha suomalainen sananlasku. Koiraparat! Perinteiset sananlaskut paljastavat, että ihmisen parasta ystävää on rakastettu maassamme karusti mutta sitkeästi:

 1. Kussee kun koira joka mättääseen.

 2. Se on koiralle oikein, että luu on kovaa ja koppi vuotaa.

 3. Mieleen se on koiran, kun sitä luulla heittää.

 4. Ei koira pahaksi pane, kun leivällä lyödään.

 5. Syö se koira paljonki, mutt elää vähemmälläki.

 6. Anna koiralle lihhoo, suat luut takasin.

 7. Syö koera lunta, kun ei oo muuta.

 8. Kissa elää kiitoksella, koira päänsilityksellä.

 9. On niin köyhä ettei koirakaan hauku.

 10. On nii kööhä että koerat pissii kintuille.

 11. On kaekkiruokanen ku kööhän koera.

 12. Mies päivän, koira viikon syömättä.

 13. Ei siitä meri vähene, jos koira laidalta latkii.

 14. Kaekilla on vaevansa: koeralla kirppusa, sujella näläkäsä ja jokkaisella tytöllä hänen juoppo renttunsa.

 15. Makaa kuin koira heinikuorman päällä: ei syö itse eikä anna muille.

 16. Kun kerran koira kengät syö, niin nosta nauloo ylemmäks.

 17. Syö koira oksennuksensa, ottaa konna andimensa.

 18. Syö koira kahleensa, pettää paha valansa.

 19. Koira rukka syö surua, ruumenta, pehkuu, pellon olokii.

 20. Haukkuu se koira hyvänkin vieraan.

 21. Kyllä koira kirppunsa pitää.

 22. Kyllä koira koiran tuntee.

 23. Koirat sotii, koirat sopii.

 24. Ei koira käskiin hauku.

 25. Kyllä se koira luun pitää, joka sen saa.

 26. Herrat ja koirat jättävät oven auki.

 27. Jos sä herroja hyväilet, ruoki herrain koiriakin.

 28. Ei koira koiran hännälle polje.

 29. Keskenään koirat haavansa nuolee.

 30. Kyllä koira päänsä silittäjän tuntee.

 31. Se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa.

 32. Mies ellää osallaa, koira toisen kohtalolla.

 33. Löyhkää kuin koiran henki.

KOIRAN SANAKIRJA

Ahti - Suomi -sanakirja, mukana sanojen selitykset.

Siemennappulat = muutama kuivamuonaraksu, joka pitää jättää ruokailun jälkeen ruokakuppiin, että kuppiin tulisi varmasti myös seuraava ruoka-annos.

Superhiki = tukala olotila, joka tulee jos makoilee liian pitkään isännän tai emännän vieressä. Huom! kissojen (käytetään myös nimeä siskotytöt) vieressä ei koskaan tule superhiki

Kakkareissu tehdään aamu- tai ilta-lenkillä. Lähdetään vetämään oikealle (tai myös vasemmalle käy), mennään suoraan tai välillä siksakkia ainakin 50 metriä, jonka jälkeen tehdään tarpeet. Ei haittaa vaikka olisi metri lunta, märkä pusikko tai upottava suo, kakkareissu on tehtävä joka lenkillä.

Märkäruoka = ruoka, jota sekoitetaan nappuloiden sekaan. Parasta: Isännän lohihöystö.

Höynäjuoksu tai höynäily tehdään heti kun päästään ulos, juostaan muutama kerta täysillä pihaa ympäri. Pysähdytään ja tsekkaillaan isäntää tai emäntää, jos tulisi pieni merkki, että voisi ampaista juoksuun uudelleen.

Häkki, tarha = mukava paikka pihassa, siellä voi seurata naapureiden, oravien, lintujen ja muiden liikkuvaisten liikkeitä. Jos joku tulee pihaan, haukahdetaan yksi varoitushaukku, ei enempää.

Venny = pieni tyttökissa, jota pitää kunnioittaa ja jolla on tosi nopeat tassut. Vennystä käytetään myös nimeä Kassi-Alma.

Siskotytöt = Tellu, Lissu ja Venny, joita on kamala ikävä kun ollaan erossa, ei väliä onko ero kestänyt lenkin vai viikon loman verran. Kotiin tultua on heti tarkistettava, missä siskotytöt ovat ja onko niillä kaikki hyvin.

Jälkiruoka, jälkkäri = esim. Dentastix, naudan keuhkoputki, ydinluu. Emännän kysymykseen, otettaisko vielä jälkkäriä, vastataan aina myönteisesti.

Kaveri = koira, joka tulee vastaan metsässä, kadulla, telkkarissa... Vaatimukset kaverille: pitää olla iso tai pieni, tyttö tai poika, yksivärinen tai kirjava, musta, valkoinen, ruskea tai punainen, vanha tai nuori. Esimerkkejä kavereista: Temu, Nelli tai Vehnis.

Juoksukaveri = tuttavakoira, jonka kanssa juoksennellaan pihalla tai metsässä, jos ei ole kiinnipitoaika. Vaatimukset juoksukaverille: pitää olla koira. Esimerkkejä juoksukavereista: Ykä, Kempo, Rocky ja Leenu.

Oma paikka = käsky, jolla mennään omalle paikalle, se voi olla nojatuoli, vierashuoneen sänky, oma peti tai muu juuri silloin sopiva paikka.

Etsi = käsky, jota käytetään eri tavalla sisällä ja ulkona. Sisällä etsi tarkoittaa, että jälkkäri on piilotettu johonkin hyvään paikkaan. Ulkona etsitään yleensä dummya, joko oranssia tai rusakonkarvaista. Etsi-käskyä käytetään myös metsästyksessä.

Chatti = toisten koirien jättämät merkit polun tai tien varteen. Välillä saattaa mennä koko lenkki chattaillessa.

Helena Vesterinen, toimitusassistentti

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

17.04 | 10:03

huomenta. Lakimies ottaa teihin yhteyttä, vakavan kunnianloukkauksen takia. Olette leimanneet minut narkkariksi, alkoholistiksi En todellakaan ole kumpaakaan.

...
10.06 | 23:03

Tämä sivu valmistunee elokuun alkuun. Toivon apuja sivun tekemiseen läsnäolleilta tapahtumakuvien muodossa. Saa kommentoidakin.

...
24.10 | 11:32

Tuonne pitää päästä,kauniisti olet saanut tunnelman kuviin <3

...
14.09 | 14:13

Näillä eväin pitkälti elän...

...
Tykkäät tästä sivusta
Hei!
Kokeile tehdä oma kotisivu. Minäkin tein! Se on helppoa ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi
ILMOITUS